Materiaalitietoa

Nahkalaadut

Käytän tuotteissani pääasiassa Tärnsjö Garverin huippulaadukasta kasviparkittua naudannahkaa. Lisäksi käytän jonkin verran muiden eurooppalaisten valmistajien kasviparkittua nahkaa. Verhoilunahkoja ostan muun muassa kotimaiselta Nahkaamolta. Hevosvarusteissa käytän yleensä plattinahkaa (engl. full-grain leather), joka on paksua (4 – 5 mm) ja erittäin kestävää. Käytän plattia myös koirien taluttimissa ja muissa suurta vetolujuutta tai jämäkkää rakennetta vaativissa töissä. Kaksinkertaisiksi ommeltavissa hevosvarusteissa ja koirien kaulapannoissa käytän remminahkaa (engl. tooling leather), joka on hieman plattia ohuempaa (3 – 3,5 mm) ja notkeampaa, mutta kuitenkin kestävää ja vetolujaa. Saapasnahkaa (engl. tooling sides) käytän esimerkiksi kuolainten nahoituksessa ja monissa asusteissa ja koristeissa. Verhoilunahkaa käytän pääasiassa pehmusteissa ja koristeyksityiskohdissa.

Metallit

Metalliosia hankin eri tavarantoimittajilta pääasiassa Euroopasta. Käyttämäni nikkelöidyt (eli hopeanväriset) o- ja d-renkaat ovat aina hitsattuja – avoimia renkaita en käytä edes pikkukoirien varusteissa. Messinkiset renkaat ovat muotoon valettuja ja siten saumattomia. Messinki on melko pehmeä metalli, ja messinkirenkaat saattavat venyä käytössä, mutta ne kestävät hyvin paljon venytystä ennen kuin rikkoutuvat. Messinki voi patinoitua ajan myötä, varsinkin jos se ei ole käytössä. Kiillotukseen riittää yleensä kostutettu kankaanpala. Lisäksi saatavilla on ruostumattomasta teräksestä tehtyjä metalliosia. Ne ovat jonkin verran muita materiaaleja kalliimpia, ja niitä on pienempi valikoima. Lue erillinen kirjoitus koirien talutushihnojen lukoista.

Ompelulanka

Ompelulankana käytän vahvaa punottua polyesterlankaa. Käsinompelulanka on vahattua, mikä lisää langan kulutuskestävyyttä ja estää ompeleiden purkaantumista. Käsinompelussa ommellaan yhdellä langalla, jonka molemmissa päissä on neulat, ja langan kumpikin pää pujotellaan ristiin vuorotellen työn oikealle ja nurjalle puolelle. Tämän ansiosta käsinommeltu tikki on erittäin kestävää, eikä se lähde purkaantumaan paria ommelta enempää, vaikka lanka katkeaisi.

Lisäksi varastosta löytyy erilaisia pehmustemateriaaleja, strasseja, niittejä, erikoissolkia yms.