Koiran talutushihnojen lukot
Koiran talutinten lukoista keskustellaan ja kiistellään säännöllisin väliajoin koira-aiheisilla keskustelupalstoilla. Osan mielestä bgb-lukko on ainoa luotettava vaihtoehto, kun taas toisten mielestä se on kaikkein vaarallisin vaihtoehto. Esittelen tässä eri lukkojen hyviä ja huonoja puolia.
Bgb-lukko on prässätty teräslevyistä, minkä ansiosta se on erittäin kestävä. Lukon koko on kuitenkin tärkeää valita oikein, sillä liian suuri lukko suhteessa kiinnitysrenkaan kokoon saattaa aueta itsestään. Joissain tilanteissa myös sopivan kokoinen bgb-lukko on päässyt aukeamaan itsestään, kun se on esimerkiksi osunut johonkin. Bgb-lukko saattaa aiheuttaa vaaratilanteita tarttuessaan esimerkiksi koiran akillesjänteen ympärille tai silmäkulmaan. Näissä tilanteissa lukko tarttuu tiukasti kiinni, ja irrottamiseen tarvitaan yleensä eläinlääkäriä. Loukkaantumisriskin takia bgb-lukot on kielletty valjakkourheilukilpailuissa. Bgb-lukosta on myös halpoja kopioita, joiden kestävyys ei ole alkuperäisen version luokkaa.
Liipasinlukko (pistoolilukko) on paljon käytetty peruslukko koiran taluttimissa. Se on helppo kiinnittää ja irrottaa, minkä huonona puolena on se, että se saattaa aueta vahingossa, jos liipasin ottaa kiinni johonkin esimerkiksi koiran pyörähtäessä ympäri nopeasti. Liipasinlukko aukeaa helpommin kuin sopivan kokoinen bgb-lukko, muttei kokemukseni mukaan yhtä helposti kuin liian suuri bgb-lukko. Liipasinlukkokin saattaa toki jossain tilanteessa tarttua koiran ihoon kiinni, mutta se on yleensä helpompi irrottaa, eikä se tartu yhtä lujasti kiinni. Nikkelöidyt (eli hopeanväriset) liipasinlukot on yleensä tehty sinkkiseoksesta painevalamalla, joten niissä saattaa esiintyä valuvikoja. Jos valuun on jäänyt ilmakuplia, ne heikentävät lukon kestävyyttä. Messinkiset liipasinlukot valmistetaan usein hiekkavalulla, ja ne ovat yleensä kestävämpiä kuin nikkelöidyt lukot. Messinki joustaa paljon ennen kuin murtuu, kun taas huokoisempi sinkkiseos murtuu herkemmin. Toisaalta myös messinkisiä lukkoja on saatavilla nikkelöityinä, jolloin saadaan hopeanvärinen lukko messingin ominaisuuksilla. Myös ruostumattomasta teräksestä valmistettuja liipasinlukkoja on saatavilla. Niiden huonona puolena on muita materiaaleja korkeampi hinta.
Kumpikaan koiravarusteissa yleisimmin käytetyistä lukkotyypeistä ei siis ole täysin luotettava, mutta kun lukkojen laatuun kiinnittää huomiota, kumpi tahansa on useimmille koirille ihan toimiva ratkaisu. Hankin käyttämäni lukot luotettavilta eurooppalaisilta tavarantoimittajilta.
Erityistä kestävyyttä ja varmuutta vaativille koirille on kuitenkin olemassa muitakin vaihtoehtoja:
- Solkikiinnitys. Hihnan koiran puoleiseen päähän tulee samantyyppinen solkikiinnitys kuin hevosten ohjissa. Tähän on mahdollista saada kierteenpoistaja joko soljen yläpuolelle tai käsilenkin juureen. Huono puoli tässä on hidas irrottaminen.
- Nylonlenkki. Koiran puoleiseen päähän tulee nylonlenkki joko kierteenpoistajaan tai renkaaseen kiinnitettynä. Nylonlenkki pujotetaan pannan tai valjaiden kiinnitysrenkaaseen, ja hihna vedetään lenkistä läpi. Kierteenpoistajan saa halutessaan myös käsilenkin juureen. Huonona puolena lukottomassa hihnassa on hidas irrottaminen.
- Kiipeilyyn yms. vaativaan käyttöön tarkoitetut haat. Minulla ei toistaiseksi löydy näitä valikoimasta, mutta tutkin erilaisia vaihtoehtoja ja selvittelen niiden käyttökelpoisuutta koiravarusteissa. Näissä mahdollisia huonoja puolia ovat hinta ja/tai saatavuus, ja epäkäytännöllisyys koiravarusteissa esimerkiksi kierteenpoistajan puuttuminen. Kierteenpoistaja on toki mahdollista lisätä hihnaan erikseen.